Σχετικά με τη δολοφονία του μετανάστη μικροπωλητή Babacar Ndiaye στο Θησείο

Όταν μπάτσοι και φασίστες δολοφονούν…

Στις 1/2/2013 γύρω στις 9 μμ μαθαίνουμε για ένα νεκρό μετανάστη στις γραμμές του ηλεκτρικού στο Θησείο. Τα ΜΜΕ μιλάνε για αυτοκτονία. Στους σταθμούς του ηλεκτρικού από τα μεγάφωνα ανακοινώνεται «το τρένο εκτελεί το δρομολόγιο μέχρι Ομόνοια λόγω εμποδίου στις ράγες». Μετανάστες και αλληλέγγυοι αρχίζουν να συγκεντρώνονται στο σταθμό. Μετά από λίγη ώρα φτάνουν τα ΜΑΤ, επιτίθενται στον κόσμο με χημικά ο οποίος διαλύεται. Ακολουθούν προσαγωγές και συλλήψεις στην ευρύτερη περιοχή, που μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε ακριβή αριθμό και στοιχεία. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που ήταν μαζί με τον Babacar Ndiaye, πουλούσαν στο Θησείο την πραμάτεια τους όταν είδαν την δημοτική αστυνομία να πλησιάζει. Ο ένας έφυγε προς μοναστηράκι και ο Babacar κατευθύνθηκε κυνηγημένος από 2 δημοτόμπατσους προς το σταθμό. Στη προσπάθεια του να διαφύγει εγκλωβίστηκε στο πεζούλι που βρίσκεται πάνω από τις γραμμές του ηλεκτρικού όπου οι 2 που τον κυνηγούσαν τον στρίμωξαν τραβώντας του τα πράγματα και κατά την διάρκεια της συμπλοκής έπεσε από ύψος 6-7 μέτρων. Τον μετανάστη που ήταν μαζί του, τον έπιασαν λίγη ώρα μετά και του πήραν τα πράγματα. Στη συνέχεια όταν αυτός γύρισε προς Θησείο ψάχνοντας τον Babakar, τον είδε νεκρό στις ράγες του τρένου, με τους δημοτόμπατσους άφαντους και τα πράγματά του να λείπουν. Κατόπιν πήγε στο τμήμα για κατάθεση ισχυριζόμενος ότι θυμάται τους 2 που κυνηγούσαν τον Babakar και μπορεί να τους αναγνωρίσει. Όλως περιέργως βέβαια, στη ΓΑΔΑ όπου έπρεπε να εμφανιστούν όλοι υποτίθεται οι μπάτσοι της βάρδιας, οι δύο που εμπλέκονταν στο περιστατικό απουσίαζαν.

Στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουμε, αυτός ο θάνατος δεν είναι ούτε τυχαίος ούτε μεμονωμένος. Πτώματα μεταναστών ξεβράζονται ή βυθίζονται στις ακτές της Ελλάδας και όχι μόνο, ομαδικοί τάφοι ανακαλύπτονται στα σύνορα των ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών, εργάτες κομματιάζονται στα εργοστάσια- πυλώνες των οικονομιών μας, στρατιωτικές επεμβάσεις με μυριάδες νεκρούς, αγωνιζόμενοι που πυροβολούνται στο ψαχνό, κρατούμενοι που βρίσκονται αυτοκτονημένοι στα σωφρονιστικά κελιά, αυτοκτονίες λόγω οικονομικών αδιεξόδων, δολοφονίες μεταναστών από φασίστες (όπως το μαχαίρωμα του Shehzad Luqman στα Πετράλωνα στις 17/1).

Ένα σύστημα που εφαρμόζει φυλετικές εκκαθαρίσεις και ξεδιάντροπα τις βαφτίζει “Ξένιος Ζευς”, που συγκαλύπτει και προμοτάρει τη καθημερινή στρατοπέδευση και τις επιθέσεις μπάτσων και φασιστών στις γειτονιές και τα στέκια μας, απέχει αποκρουστικά πολύ από το να μπορεί να χαρακτηριστεί ανθρωποκεντρικό… Το παραδέχονται και οι ίδιοι ούτως ή άλλως, στοχεύουν στην “εξυγίανση” των μητροπόλεων: χωρίς ανθρώπους που αντιστέκονται, χωρίς μετανάστες, με την εξαθλίωση καλά κρυμμένη κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Με πρόσχημα την κρίση, δηλαδή τη διασφάλιση των κερδών των μεγαλοαφεντικών, το κεφάλαιο και τα κράτη του, επανακαθορίζουν τους όρους της εκμετάλλευσης μας. Για να αποπροσανατολιστούμε προωθούν τον διαχωρισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό θέλοντας να μας πείσουν ότι εχθροί μας είναι οι μετανάστες, οι απεργοί, τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, οι καταλήψεις, όσα κοινωνικά κομμάτια αρνούνται να υποταχθούν σε ό,τι μας επιβάλλουν, όσοι αγωνίζονται για ισότητα, ελευθερία και αλληλεγγύη.

… Απειλή είναι όσοι κλείνουν τα μάτια.

Η μόνη λύση για μας είναι να βρούμε τρόπους να συνυπάρξουμε και να δράσουμε συλλογικά απέναντι σε όσα έρχονται. Μαζί μετανάστες και ντόπιοι, χωρίς ιεραρχήσεις και διαχωρισμούς λόγω φυλής, φύλου, χρώματος ενωνόμαστε, ενάντια σε κάθε είδους φασιστική και αστυνομική βαρβαρότητα, για τον κόσμο που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Γι’ αυτά και άλλα πολλά συμμετέχουμε στη συνέλευση μεταναστών και αλληλέγγυων στην ΑΣΟΕΕ (κάθε Πέμπτη στις 18:00), προσπαθώντας μέσα από τους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις που δεχόμαστε και που θα δεχτούμε στο μέλλον. Όπλα μας σε αυτή τη μάχη θα είναι η αλληλεγγύη και η ισότητα.

Καλούμε σε κουβέντα ντόπιους και μετανάστες την Δευτέρα στις 17:00 στην ΑΣΟΕΕ (Πατησίων 76) για επικοινωνία και οργάνωση δράσεων.

Πρωτοβουλία από την Συνέλευση μεταναστών & αλληλέγγυων ΑΣΟΕΕ

Σχετικά άρθρα: