Κείμενο συνέλευσης σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα

Στις 28 Δεκεμβρίου για άλλη μια φορά η αστυνομία επιτέθηκε στην ΑΣΟΕΕ. Αυτή τη φορά με αφορμή το μικρεμπόριο που γίνεται έξω από τη σχολή, το κράτος επέλεξε να εισβάλει  και να κινηθεί ελεύθερο σε όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους, να εισβάλει σε πολιτικά στέκια, να κατάσχει διάφορα αντικείμενα όπως επίσης και το ραδιοφωνικό σταθμό του 98fm. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 16 άτομα κυρίως από εμάς αλλά και κάποιοι περαστικοί, με μόνο κριτήριο το χρώμα τους. Κατά τη διάρκεια της μεταγωγής στο τμήμα της Κυψέλης χτυπήθηκαν με εμφανή τα σημάδια σε δύο από αυτούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις έξω από την ΑΣΟΕΕ, ούτε η πρώτη φορά που η αστυνομία επιλέγει να επιτεθεί. Σε συνεχή βάση, ασφαλίτες εμφανίζονται στο σημείο και μας παίρνουν τα πράγματα. Επίσης, συχνά υπάρχουν διμοιρίες και στις δύο γωνίες της σχολής. Πολλές φορές, ρίχνουν δακρυγόνα, μας συλλαμβάνουν και μας παίρνουν τα πράγματα.

Για εμάς το μικρεμπόριο είναι ο μόνος  τρόπος που έχουμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, είναι ένας τρόπος για να βρούμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για να φάμε και για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας. Είναι η επιλογή μας να δουλεύουμε που μας οδηγεί να είμαστε καθημερινά έξω από την ΑΣΟΕΕ.

Με αυτό το κείμενο θέλουμε να απευθυνθούμε προς τον κόσμο, να ευχαριστήσουμε όσους μας στηρίζουν αλλά και να γνωστοποιήσουμε  σε ακόμα περισσότερους ποια είναι τα καθημερινά μας προβλήματα. Ξεκινάμε να έρθουμε στην Ευρώπη από χώρες που έχουν πόλεμο ή που είναι κατεστραμμένες οικονομικά. Προσπαθούμε να βγάλουμε χαρτιά περιμένοντας ακόμα και για μέρες έξω απ’ το τμήμα αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και παρόλα αυτά είναι σχεδόν αδύνατον να αποκτήσουμε τα χαρτιά που χρειαζόμαστε για να κινούμαστε ελεύθερα. Ζούμε σε ένα συνεχές καθεστώς ομηρίας. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουμε κάποια χαρτιά που μας κρατούν σε μία κατάσταση αναμονής της νομιμοποίησης υπάρχει πάντα ο συνήθης κίνδυνος να μας σταματήσουν σε κάποιον έλεγχο και να μας τα σκίσουν ή να μας τα πάρουν και όχι μόνο αστυνομικοί αλλά και άτομα που υποδύονται τους αστυνομικούς, συνήθως φασίστες. Όταν μας συλλαμβάνουν χωρίς χαρτιά, μένουμε φυλακισμένοι από τρεις μήνες μέχρι και ένα χρόνο.

Εμείς ως άτομα αναγνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία είμαστε. Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι επιλέγουν να είμαστε σε αυτή τη θέση, ποιοι επιλέγουν να υπάρχουν φτωχοί, ποιοι δίνουν τις εντολές για τις επιθέσεις της αστυνομίας, αλλά και πότε της αφήνεται το περιθώριο να αυθαιρετεί. Ξέρουμε, επίσης, ότι δεν είναι τυχαίο που αφήνουν ελεύθερους τους φασίστες να χτυπάνε, να τραμπουκίζουν και να μαχαιρώνουν κόσμο. Επίσης, ξέρουμε ότι το κράτος τα λεφτά που παίρνει για τη δική μας πρόνοια τα κάνει φυλακές (κέντρα κράτησης) και σύνορα (τοίχος του Έβρου).

Kάποιοι πιστεύουν ότι η σωστή λύση για μας είναι να μας βάλουν σε ένα μπουκάλι, να μας κλείσουν χωρίς οξυγόνο και να μας πετάξουν μακριά. Εμείς, όμως, σε αυτό απαντάμε ότι είμαστε εδώ και υπάρχουμε.

Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να πούμε ότι οι επιθέσεις στην περιοχή δε σταματ­άνε και δεν απευθύνονται μόνο σε μας. Μέσα σε διάρκεια ενός μήνα έχει δεχτεί κρατική επίθεση η ΑΣΟΕΕ, η κατάληψη villa amalias, η κατάληψη Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά και η Λέλας Καραγιάννη (που επανακαταλήφθηκε την ίδια ημέρα), χώροι ανθρώπων που αγωνίζονται και στέκονται δίπλα μας. Παράλληλα, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η φασιστικής έμπνευσης επιχείρηση που ονομάζεται Ξένιος Δίας και οι φασιστικές επιθέσεις (η τελευταία στοίχησε τη ζωή ενός 26χρονου μετανάστη στα Πετράλωνα). Όλα αυτά δείχνουν την ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης να «καθαρίσει» το κέντρο της Αθήνας.

Αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς το τελευταίο βαγόνι σε αυτό το τρένο, μετά από μας είναι όσοι αντιστέκονται και μετά από όλους μας ποιοι έχουν σειρά;

Η μόνη λύση για μας είναι να βρούμε τρόπους να συνυπάρξουμε και να δράσουμε συλλογικά απέναντι σε όσα έρχονται. Γι’ αυτό και εμείς συμμετέχουμε στη συνέλευση μεταναστών και αλληλέγγυων στην ΑΣΟΕΕ προσπαθώντας μέσα από τους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών, να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις που δεχόμαστε και που θα δεχτούμε στο μέλλον. Όπλα μας σε αυτή τη μάχη θα είναι η αλληλεγγύη και η ισότητα.

 Μαζί μετανάστες και ντόπιοι, χωρίς ιεραρχήσεις και διαχωρισμούς ούτε λόγω φυλής, ούτε λόγω φύλου, ούτε λόγω χρώματος ενώνουμε τις προσπάθειές μας για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς διακρίσεις.

Εναντιωνόμαστε σε κάθε είδους φασιστικό ρατσισμό και αστυνομική βαρβαρότητα.

Μαζί μπορούμε!

Συνέλευση αλληλέγγυων και μεταναστών ΑΣΟΕΕ

Κάθε Πέμπτη στις 17.00 στην ΑΣΟΕΕ

Σχετικά άρθρα: