Για την κατάσταση γύρω από την Ασοεε και την ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα

Για την κατάσταση γύρω από την Ασοεε και την ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα

Τη Δευτέρα 10/12 στις έξι και μισή το πρωί και ενώ ένας Μπαγκλαντεσιανός μικροπωλητής ο οποίος είναι μέλος της συνέλευσής μας ερχόταν προς την ασοεε, τον σταματάνε για “έλεγχο” δύο ασφαλίτες, του δείχνουν τις ταυτότητες τους και του ζητάνε να τους δείξει τα χαρτιά του. Τα παρακρατούν όπως και τα δύο κινητά του, τα πράγματά του και σαράντα ευρώ που είχε πάνω του. Στην συνέχεια τον βάζουν σ’ ένα αμάξι και τον μεταφέρουν περίπου μία ώρα μακρυά από το σημείο που τον σταμάτησαν. Τον δέρνουν, αφήνοντας του εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού και τον αφήνουν δίνοντας του πίσω μόνο πέντε ευρώ “για να πάρει ταξί”.

Κάποιες ώρες πιο μετά και ενώ κάποιοι άλλοι μικροπωλητές έξω από την ασοεε μιλούσαν με μια γνωστή τους κάτοικο της περιοχής που έβγαζε το σκύλο της βόλτα, το σημείο διέσχισε μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία ακούγοντας το σκύλο να γαβγίζει θεώρησε ότι η κοπέλα απειλείται. Έκρινε λοιπόν σκόπιμο, να βγάλει ένα μαχαίρι από την τσάντα της και να απειλείσει έναν από τους μετανάστες ενώ παράλληλα φώναζε με ρατσιστικό υβρεολόγιο. Απομακρύνθηκε για να καλέσει την αστυνομία η οποία ήρθε ύστερα από είκοσι λεπτά. Μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν, η εν λόγω κυρία επισκεύτηκε το τμήμα της Κυψέλης συνεχίζοντας το ρατσιστικό της παραλήρημα.

Η αστυνομία εμφανίστηκε με τη μορφή τεσσάρων Διας, οι οποίοι έφυγαν αλλά μετά από λίγο εμφανίστηκαν οχτώ μηχανές της ομάδας Δέλτα και τέσσερις ασφαλίτες, οι οποίοι επιτέθηκαν πετώντας κρότου λάμψης, καπνογόνα, δακρυγόνα, βρίζοντας και απειλώντας ενώ χτυπούσαν την κεντρική πύλη προσπαθώντας να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο της ασοεε. Οι φοιτητές μαζί με τους μετανάστες αντιστάθηκαν και τους απέτρεψαν να μπουν. Αρχικά απομακρύνθηκαν, όμως την ώρα που έφευγαν έκαναν εισβολή από την πλαϊνή πύλη της σχολής, στην οδό Αντωνιάδου, φτάνοντας μέχρι τις γραμματείες της σχολής.

Τη Δευτέρα 17/12 στις εννιά και μισή το πρωί ασφαλίτες σταμάτησαν κοντά στην ασοεε άλλο μέλος της συνέλευσής μας για έλεγχο και παρά την επίδειξη κόκκινης κάρτας οδηγήθηκε στο Α.Τ Κυψέλης. Του πήραν 460 ευρώ και αφέθηκε ελεύθερος.

Τα γεγονότα αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν. Καθημερινά οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι μικροπωλητές γύρω από την σχολή βιώνουν παρόμοια περιστατικά. ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και ασφαλίτες όποτε βρουν ευκαιρία επιτίθενται έξω από τη σχολή. Πολλές φορές αυτό κρατάει και όλη την ημέρα με άμεσο αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να δουλέψει. Παράλληλα υπάρχουν άτομα που βγάζουν φωτογραφίες και πάνε και τις δίνουν στους μπάτσους. Κάποιες φορές είχαμε και επιθέσεις φασιστών, συνήθως πίσω από τους μπάτσους.

Αλλά και πέρα από την ασοεε στις γειτονιές του κέντρου όπου ζούμε, στους δρόμους που κινούμαστε, στα λεωφορεία που παίρνουμε, όλοι οι μετανάστες βιώνουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η Αχαρνών, η 3ης Σεπτεμβρίου όπου κυκλοφορούν με ένα μόνιμο φόβο, είναι δύσκολο να περπατήσουν μόνοι τους αφού συνεχώς τους σταματάνε μπάτσοι ή φασίστες, τους κλέβουν τα χρήματα τα προσωπικά αντικείμενα, τους σκίζουν τα χαρτιά τους φέρονται με απάνθρωπο τρόπο, βίαια και υποτιμητικά σαν να είναι κατώτεροι. Οι φασίστες εμφανίζονται σε ομάδες των έξι με εφτά ατόμων και επιπλέον μαχαιρώνουν, ενώ όταν αντιστέκονται τους συλλαμβάνει η αστυνομία που δεν είναι τυχαίο ποιους επιλέγει να προστατεύσει. Ακόμα και κάτω απ’ τα σπίτια συγκεκριμένων μικροπωλητών στις γειτονιές που μένουν υπάρχουν σε σταθερή βάση αμάξια με ασφαλίτες. Επίσης, νωρίς το πρωί που φεύγουν με τα εμπορεύματά τους για να πάνε να δουλέψουν, υπάρχουν περιπολικά που καραδοκούν και μόλις τους δουν τους παίρνουν τα πράγματα.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

 συνέλευση μεταναστών και αλληλέγγυων ασοεε

Σχετικά άρθρα: